Óbudai Artritisz Centrum logo
izulet

magyar

l

english

Az ízületekről általában

Szerkezetük:

Az emberi test vázát csontok alkotják. A csontok ízületekben kapcsolódnak egymáshoz, melyek lehetővé teszik a csontok egymáshoz képest történő elmozdulását, magát a mozgást. Az ízületeket izmok veszik körül, ezek összehúzódásával a csontok egymáshoz képest elmozdulnak ez a mozgás.
Az ízületet alkotó csontvégeket porc borítja, mely az ízület súrlódásmentes mozgását teszi lehetővé. A porc ezen kívül az ízület védelmét is szolgálja, mivel rugalmas állománya felfogja és elnyeli az ízületet érő ütést, húzást-nyomást, rázkódást.
Az ízületeteket ízületi tok fogja össze, melynek ízületi belhártyája által termelt néhány cseppnyi folyadék az ízület súrlódásmentes mozgását segíti elő.

Fajtái funkció szerint:

Az ízületeket az ízületi betegségek szempontjából elhelyezkedésük szerint három csoportra oszthatjuk.
Az első csoportot a gerincet alkotó csigolyák között lévő, azok nyúlványai által alkotott kisízületek alkotják. A második csoportba a nagyízületeket - mint váll-, térd-, csípőízület, stb. - soroljuk. A harmadik típust az úgynevezett kisízületek alkotják, mint a kézujjpercek, lábujjpercek között található ízületek.
A fenti besorolás (bár orvosilag nagyon leegyszerűsített) azért érdekes, mert egyes betegségek inkább a nagyízületeket, mások elsősorban a kisízületeket, megint mások főleg a gerinc kisízületeit - a gerincoszlop más alkotóelemeivel együtt - érintik.

Óbudai Artritisz Centrum       Tel: +36 1 244 8249    info@rheumatologus.hu

by HQdesign


Az oldalhoz köthető kulcsszavaink: rheumatoid arthritis   derékfájás   osteoporosis   térdfájdalom   izületi kopás   izületi gyulladás   reumatoid artritisz   autoimmun betegség   sokizületi gyulladás   porckorongsérv   izületi kopás   nyaki fájdalom   váll fájdalom   lumbágo   porckopás   SLE   biológiai terápia   lupus csipőfájdalom   reuma   reumatológia   oszteoporozis   magánrendelés   reuma rendelő   immunológia   izület gyógytorna   izületi fájdalom