Óbudai Artritisz Centrum logo
derek
serv
leszakadt_serv
ra
ra_s_kez
terdkopás

magyar

l

english

A leggyakoribb betegségek

Vállízületi gyulladás:

Leggyakrabban fiatal és középkorú nőkre jellemző a vállízület artritisze. Kialakulásában gyakori a stressz a tartósan feszült lelkiállapot. Általában néhány nap alatt alakul ki. A vállízület fájdalmas, jelentősen beszűkült mozgású kifejezetten artritiszes, továbbá jellemzi az éjszakai fájdalom és a váll mozgásainak napról napra fokozódó korlátozottsága. Ez gyakran 1-2 hét alatt a váll teljes mozgáskorlátozottságához (befagyásához) vezet. A betegnek az artritisz miatt komoly nehézségei lehetnek a tisztálkodással és a mindennapi alapvető élettevékenységek elvégzésével. Ilyen esetekkel igen gyakran találkozunk az OAC-ban. A fenti, sólyos artritiszes állapotot befagyott váll betegségnek nevezzük, mivel a kérdéses vállízületben csak egészen minimális mozgás van. Az artritisz kezeléséhez a reumatológus ááltal előírt gyulladáscsökkentő és injekciós gyógykezelés továbbá speciális gyógytorna gyakorlatok végzése szükséges. Ezek segítségével 1-2 hét alatt a betegség sikeresen befolyásolható, míg ellenkező esetben, egy tartósan befagyott vállat csak nagy nehézségek árán és hosszadalmas gyógykezeléssel végső esetben csak műtéttel lehet rendbe hozni. Akinél egyszer kialakult ilyen tünet- együttes az számolhat vele, hogy ez könnyen megismétlődhet. Az OAC egyik leggyakoribb beteganyaga a vállízületi artritiszes betegcsoport.

Lágyrész fájdalom és gyulladás:

Sokszor az oka kideríthetetlen. Lágyrészeknek az izom és kötőszövet együttesét tekintjük. Az OAC-ban mindennapos betegség nagyon gyakran a kialvatlansággal, feszült idegállapottal, stressz helyzettel, munkahelyi konfliktushelyzettel jár együtt. A betegek kiterjedt fájdalomra panaszkodnak, a nyak és a hát bőre alatt fájdalmas csomók tapinthatók. A fájdalom a feszültséget csak fokozza, az alvászavarokat erősíti, mely ördögi körként a fájdalomérzést tovább növeli.

Ugyancsak a lágyrészek betegsége az alkar izomzatában, vagy máskor a farizomzatban érzett fájdalmas feszülés. A kéréses területek kifejezetten nyomás érzékenyek. A könyök alatti terület fájdalma nyomásra a kézfejbe fut, míg a farizomzaté a térd felé sugárzik. Az első esetben a kéz szorítóereje is gyengül, néha a kéz zsibbadása áll fenn. A második esetben a beteg járása nehezített, az érintett oldalra álláskor a fájdalom kifejezett. Mindkét esetben a fájdalmas lágyrész gyulladás, az izomrétegben futó idegtörzs kompresszióját (nyomás alá kerülése) okozza, mely a panaszokért felelős.

Gerincbetegségek:

A gerincbetegségek és a gerincfájdalom hátterében az életkor növekedésével egyre gyakrabban a gerinc kisízületeinek artrózisos megbetegedése áll. Ilyenkor a gerinc kisizületei között lévő porc kopása, tehát a kisízületek betegsége okozza a gerinc kötöttségét, fájdalmas merevségét. Ugyancsak igen gyakori már sokszor a fiatal felnőttkorban jelentkező gerincbetegség a porckorongsérv, mely általában a nyaki vagy az ágyéki gerincszakaszon mutatható ki.

Az ágyéki szakaszon lévő jelentős gerincfájdalommal sérv az alsó végtagba (lábba) lesugárzó jelleggel, az alsó végtag valamelyik szélének zsibbadásával járhat. Az OAC-ben nagyon gyakran előforduló gerincbetegség jellemzője hogy a köhögés, tüsszentés az erős nyilalló fájdalmat fokozza, becsípődésszerű érzést keltve. A gerincfájdalom miatt a beteg sokszor járásképtelen és kifejezetten ferde. A nyaki porckorong betegség (sérv) ehhez hasonlóan szintén kisugárzik valamelyik karba. A nyaki szakasz sokszor teljesen mozgáskorlátozott, a fájdalom intenzív.
A gerincen gyulladásos megbetegedés is előfordul nem is ritkán. Ilyen pl a Bechterew féle gerincbetegség, (SPA) mely családi halmozottságot mutat. A gerinc meghajlik, fájdalmasan merevvé válik. Végstádiumban a nyak teljesen elmerevedhet, a fej elfordítása csak az egész gerinc mozgatásával válik lehetségessé, robotszerű mozgást utánozva.
Szintén gyulladással járhat – és nem ritka- a csigolyák közti kisízületekben, illetve a gerinc-csípőlapát közti ízületben jelentkező artritisz, mely gyakran valamely baktérium károsító következménye. Szintén gerincfájdalommal, főleg a háti csigolyák területén érzett fájdalommal jáf a csontritkulás (oszteoporózis), mely a gerinc hajlottságához vezet és előrehaladott állapotában a megritkult csigolyák összeroppanásával járhat.

Sokízületi gyulladás, autoimmun betegség:

Jellemző példa erre az artritisz fajtára a rheumatoid arthritis (RA). Néha gyerekkorban (juvenilis artritisz), máskor fiatal felnőttkorban (gyakran 25-40 év között) egyik hónapról a másikra alakul ki, a kezek, az ujjpercek, a csuklók fájdalmával, reggeli kézmerevséggel. Általában ezt követően jelentkezik, de sokszor a kezdetektől érezhető a térdekben vállakban érzett artritisz okozta fájdalom, mozgásbeszűkülés, kötöttség érzés. A betegek egy része a térdében feszülő érzést tapasztal, mely oka a reumatoid artritisz(RA) okozta térdizületi folyadék megjelenése. Mások általános gyengeséget, kiterjedt ízületi panaszokat említenek. Sokszor már a reumatoid artritisz kezdetekor jelentkezik a kezek ügyetlensége, gyengévé válása. A betegek ilyenkor arra panaszkodnak, hogy nem tudják elvágni a húst, vagy begombolni a ruhájukat. A reumatoid artritisz (RA) előrehaladásával az érintett ízületek deformálttá válhatnak, az ízületek funkciója egyre rosszabbá válik, nehézzé válik a tisztálkodás. Romlik az életminőség, egyre nehezebb az öltözködés, a pihenés nélkül megtett távolság egyre kisebb, elhanyagolt esetekben a beteg kerekes székbe kerülhet.

A reumatoid artritisz (RA) vérvételkor jellegzetes vér (immunológia), illetve röntgen eltérést mutat, mely alapján megfelelő tapasztalat birtokában gyógyszeresen befolyásolható. Az (OAC közreműködésével is végzett) intenzív gyógyszerkutatásoknak köszönhetően az elkövetkező évtizedben várhatóan áttörés következik be a gyógyítás sikerének tekintetében.

Térd-csípőízületi kopás (artrózis):

Az artrózis középkorú és idősebb férfiak és nők betegsége, gyakran családi halmozottsággal. Legtöbbször a munkavégzés jellegétől függetlenül alakul ki. A betegek az ízület berozsdásodását, már kis terhelésre, illetve bizonyos mozdulatokra jelentkező fájdalmat éreznek kezdődő artrózisos esetekben. A panaszok általában lassan, csak hónapok alatt teljesednek ki és járnak járásra- lépcsőzésre jelentkező nehezítettséggel.

Az artrózisos beteg kezdetben ülésből felállásra vagy csak nagyobb terhelésre érez fájdalmat. Később a fájdalom már egész kis megterhelésre is érezhető, azután már a nyugalmi időszakban is megvan, ilyenkor a beteg éjjel álmában is felébred rá. Az artrózisos ízület mozgástartománya beszűkül, pl a beteg egyre nehezebben tudja a zokniját felvenni vagy a cipőjét befűzni, akadályozottá válhat a tisztálkodás a közlekedés (buszra szállás, autóba beszállás) is. Az előrehaladott artrózis okozta fájdalom ás mozgáskorlátozottság nehezíti a mindennapi életet, rontja az életminőséget.

A fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő kezelés mellett a tudomány még adós az igazán jó porcregenerálókkal, melyekkel (az OAC-ban is folyó) előre haladott kutatás zajlik.

Óbudai Artritisz Centrum       Tel: +36 1 244 8249    info@rheumatologus.hu

by HQdesign


Az oldalhoz köthető kulcsszavaink: rheumatoid arthritis   derékfájás   osteoporosis   térdfájdalom   izületi kopás   izületi gyulladás   reumatoid artritisz   autoimmun betegség   sokizületi gyulladás   porckorongsérv   izületi kopás   nyaki fájdalom   váll fájdalom   lumbágo   porckopás   SLE   biológiai terápia   lupus csipőfájdalom   reuma   reumatológia   oszteoporozis   magánrendelés   reuma rendelő   immunológia   izület gyógytorna   izületi fájdalom